Hoe ga je ermee om?

Het is niet altijd eenvoudig om simpelweg te ervaren wat je tijdens een ontwakingsproces meemaakt. Maar toch is dat het beste wat je over het algemeen kunt doen: verzet je er niet tegen, maar laat je ook niet meeslepen. Probeer er gewoon bij te blijven, hoe vreemd het soms ook allemaal lijkt.

Een ontwakingsproces kan zeer ontregelend zijn; probeer daarom waar mogelijk structuur en regelmaat in je dagelijkse leven te brengen. Eet goed, en zorg dat je voldoende slaap krijgt, maar maak je niet al te druk als je een paar nachten minder goed slaapt. Houdt de slapeloosheid voor langere tijd aan en heb je er overdag last van, dan kun je het beste even je huisarts raadplegen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, bijvoorbeeld door in de natuur te wandelen.

Het kan zijn dat je je eenzaam en geïsoleerd voelt, dat niemand in je omgeving lijkt te begrijpen wat je doormaakt. Die eenzaamheid hoort er een beetje bij, maar het is goed om mensen op te zoeken bij wie je je prettig voelt, die je vertrouwt, en bij wie je je in goed gezelschap weet, ook al snappen ze misschien niet goed wat je doormaakt. Als er mensen in je directe omgeving zijn bij wie je je slecht op je gemak voelt, of aan wie je eigenlijk op dit moment geen behoefte hebt, dan is het misschien beter om deze mensen een tijdje niet te zien.

Wees heel voorzichtig met alcohol en andere middelen die een directe invloed hebben op je bewustzijn, zoals cannabis, paddo’s, en andere psychoactieve drugs. Beter is het ze helemaal niet te gebruiken.
Als je intensief mediteert of een andere spirituele discipline beoefent zoals yoga, dan is het verstandig hier wat gas terug te nemen en in plaats daarvan wat lichte mindfulness te doen en aandachtig aanwezig te zijn bij de concrete dingen van alledag.

Het helpt sommige mensen om wat te lezen over het proces van geestelijk ontwaken (zie hiervoor ook onze literatuurlijst), maar ook hier geldt dat je dat het beste met mate kunt doen. Als je een boekenverslinder bent en een denker, dan kan het goed zijn om de boeken juist even aan de kant te zetten en je er niet intellectueel te zeer in te verdiepen, want dat geeft vaak juist niet de helderheid waar je zo naar op zoek bent. Zoek naar bezigheden die je rustig maken.

Het is goed om je te realiseren dat geestelijk ontwaken een proces van transformatie in kan luiden dat jaren, zo niet de rest van je leven, kan duren. Er kunnen weliswaar momenten of periodes zijn van buitengewone helderheid, rust, geluk en vitaliteit, maar zoals alles op deze aarde is ook deze verlichte staat meestal niet blijvend. Vroeg of laat dienen zich de beslommeringen van alledag weer aan. Een belangrijk deel van het geestelijke groeiproces bestaat eruit met deze alledaagse, soms banale werkelijkheid weer omgang te vinden in de wetenschap van wat er eigenlijk mogelijk is. Dat is soms een harde leerschool. Het kan fijn zijn om in deze fase steun te hebben van mensen die iets dergelijks meemaken of hebben meegemaakt.