Ervaringen

Ervaringen tijdens geestelijk ontwaken

Een proces van geestelijk ontwaken kan op vele manieren verlopen. Bij sommige mensen gaat het heel geleidelijk, zonder noemenswaardige problemen, andere mensen kunnen er zoveel moeite mee hebben dat je van een crisis kunt spreken. Je kunt ernaar kijken als een soort geboorteproces, dat voor iedereen anders verloopt.

Toch zijn er een aantal algemene verschijnselen aan te wijzen waar veel mensen tijdens een ontwakingsproces in verschillende mate mee te maken krijgen. Vaak dient het ontwakingsproces zich aan door gevoelens van zinloosheid, gemis, depressie en lusteloosheid, en kun je de interesse verliezen voor dingen waar je voorheen juist altijd erg van genoot. Je kunt in verwarring zijn over wat er nou werkelijk toe doet in je leven, en nergens lijkt nog een houvast te zijn. Het kan zijn dat je tegelijkertijd een verlangen in jezelf waarneemt naar een dieper contact met de werkelijkheid, een ontluikend besef dat de wereld ruimer is dan je tot dan toe had aangenomen, een sterke wens om vrij te zijn en lief te hebben. Soms kun je zelfs een glimp van die betere wereld opvangen, en alhoewel dat momenten zijn die je koestert, is het gemis ervan in de dagelijkse realiteit des te pijnlijker. Het is alsof er iets te gebeuren staat wat maar niet gebeurt, en het is soms bijna niet uit te houden.

Het meest kenmerkende voor een geestelijk ontwakingsproces is dit diepe verlangen naar iets dat boven de dagelijkse al te grauwe werkelijkheid uitstijgt, het besef dat dat mogelijk en noodzakelijk is, en gelijktijdig het pijnlijke gemis daarvan.

Je kunt hevige stemmingswisselingen doormaken: intens verdrietig op het ene moment, en op het andere moment juist buitengewoon gelukkig met niets in het bijzonder. Er kunnen momenten zijn waarop ogenschijnlijk alledaagse dingen en gebeurtenissen opeens een grote betekenis voor je krijgen, en het kan zijn dat je onverwachte, en bijzondere ontmoetingen met mensen hebt. Mogelijk ervaar je een naar binnen en buiten stromende energie, en zijn je zintuigen en intuïtie zo veel scherper dan voorheen, dat het bijna overweldigend is.

Als iets dergelijks je overkomt kun je het gevoel krijgen dat je niet meer weet waar je het zoeken moet, dat je je afvraagt wat dit allemaal betekent, en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Op deze site vind je hierover bruikbare en nuchtere informatie.