Zelfhulp bij spirituele crisis

Als je een overweldigende ervaring hebt, of een reeks van overweldigende ervaringen, die in spirituele zin belangrijk voor je zijn, hoeft dat niet te betekenen dat je een spirituele crisis hebt. Het is normaal dat je erg onder de indruk kunt zijn van een wandeling in de natuur, een droom, ervaringen die je opdeed tijdens yoga, meditatie, met geestverruimende middelen, of na een ‘life event’ zoals verliefdheid of het verlies van een dierbare.
Anders wordt het wanneer je regelmatig te maken krijgt met verschijnselen die bij een spirituele crisis horen. Wanneer die verschijnselen als het ware met je op de loop gaan en normaal functioneren ernstig belemmeren of onmogelijk maken, kan er sprake zijn van een spirituele crisis.

Wat je moet uitsluiten

De kans bestaat dat er iets ernstigs met je aan de hand is waar je zelf ten onrechte het etiket ‘spirituele crisis’ op hebt geplakt. Het is namelijk ook mogelijk dat vreemde ervaringen het gevolg zijn van lichamelijke ziektes (infecties, aandoening aan je hersenen), of dat zich symptomen beginnen te openbaren van geestelijke ziektes (psychose, schizofrenie). In beide gevallen, en juist ook als je twijfelt, is het belangrijk om met je huisarts te gaan praten.

Wat je meteen kunt doen

Wanneer je je in spirituele zin ontregeld voelt en er geen sprake is van een geestelijke of lichamelijke ziekte, is het belangrijk om je te houden aan leefregels die sowieso verstandig zijn:

Als je deze leefregels in acht neemt en de ongewone en intense ervaringswereld waarin je je bevindt toch blijft aanhouden, dan is het verstandig om met je huisarts te gaan praten. Wanneer die het nodig vindt om je door te verwijzen naar een psychiater, dan kan je besluiten om iemand te kiezen die ook verstand heeft van spirituele crisis. Dat zijn ondermeer de hulpverleners die zijn aangesloten bij SEN Nederland.